تعریف توکن در بازار ارز دیجیتال چیست؟ توکن نوعی واحد تراکنشی است که بر روی سایر بلاکچین ها راه اندازی می شود و از استانداردهای آن ها پیروی می کند و مهم ترین تفاوت آن با کوین نیز همین موضوع است. TOKEN از بلاکچین مستقل برخوردار نیست اما در سال های اخیر جزو یکی از پرسودترین سرمایه گذاری ها در بازار بوده و طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است. بسیاری از سرمایه گذاران با هدف کسب سود به سراغ خرید انواع توکن رفته اند. در این مطلب قصد داریم به طور کامل و جامع به تعریف TOKEN که یکی از مهم ترین اصطلاحات ارز دیجیتال می باشد بپردازیم.
توکن ارز دیجیتال چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم که توکن چیست؟ باید بگوییم که همان ارز دیجیتال است که بلاکچین مستقل ندارد. به طور کلی در دنیای کریپتو دو نوع ارز دیجیتال داریم که شامل توکن و کوین می باشد. کوین چیست؟ کوین یک ارز دیجیتال است که دارای بلاکچین مستقل می باشد. به طور مثال بیت کوین، اتریوم، ترون جزو کوین ها محسوب می شوند. اما توکن ها به دلیل نداشتن بلاکچین مستقل، بر روی سایر شبکه ها راه اندازی می شوند. مثلا شیبا یک توکن است که بر روی شبکه اتریوم راه اندازی شده است.
جالب است بدانید که برخی از پروژه ها در ابتدای راه بر روی سایر شبکه ها راه اندازی می شوند و بعد از آنکه شناخته شدند و جذب سرمایه انجام دادند یک بلاکچین مستقل راه اندازی می کنند و از توکن به کوین تبدیل می شوند. این موضوع به دلیل آن است که راه اندازی شبکه یا بلاکچین مستقل در ابتدای راه، به هزینه و سرمایه هنگفتی نیاز دارد که همه تیم های توسعه دهنده توان تامین آن را ندارند.
قیمت توکن نسبت به قیمت کوین ارزان تر است و برای پی بردن به این موضوع می توانید سری به انواع صرافی رمز ارز ایرانی و خارجی بزنید. به طور مثال شما برای خرید بیت کوین ، اتریوم و سایر کوین ها مبلغ بسیار بیشتری پرداخت کنید و مهم ترین دلیل آن هم سرمایه گذاری و ارزش گذاری بالای کوین هاست.

تاریخچه کوین
اکنون به خوبی می دانیم توکن چیست و چگونه راه اندازی می شود. اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه این دارایی دیجیتالی بیندازیم باید به سال 2012 میلادی برگردیم. در آن سال نخستین توکنی که از طریق عرضه اولیه یا ICO معرفی شد، مستر کوین نام داشت. این توکن توسط انجمن بیت کوین و فردی به نام ویلت خلق شد و در سال 2012 میلادی از وایت پیپر آن تحت عنوان ” بیت کوین دوم” رونمایی شد. پروژه ای که مستر کوین را معرفی کرد، ارزش آن را به ارزش بیت کوین مرتبط می دانست و برای کاربران توضیح داد که آن ها چگونه می توانند به منظور پرداخت به توسعه دهندگان از آن استفاده کنند.
از سال 2012 ال 2016 توکن های مختلفی خلق و ارائه شد و به نظر می رسید که سرمایه گذاران از افزایش ارزش احتمالی آن ها باخبر هستند. به همین دلیل برخی از کسب و کارها و البته کلاهبرداران، برای بهره مندی از سودهای کلان شروع به ایجاد توکن کردند که بخش عمده ای از آن ها فاقد ارزش بود. این شیوه از تولید توکن به قدری ادامه پیدا کرد که نهادهای نظارتی هشدارهایی را درباره خطرات ICO به سرمایه گذاران دادند.
توجه داشته باشید که همه ICO یا عرضه اولیه ها کلاهبرداری نیستند. بلکه شما می توانید قبل از خرید یا سرمایه گذاری بر روی انواع توکن ، سری به وب سایت کوین مارکت کپ بزنید و از تیم توسعه دهنده، وایت پیپر، رتبه و …. مطلع شوید و سرمایه گذاری خود را به طور آگاهانه انجام دهید. متاسفانه یکی از اشتباهات رایجی که میان اغلب تریدرها، سرمایه گذاران و البته هولدرها وجود دارد این است که احساساتی تصمیم می گیرند و تمایل دارند که با خرید انواع توکن یا کوین یک شبه ره صدساله را بپیمایند.
توکن چگونه کار می کند؟
توکن ها به عنوان واحدهای تراکنشی در بلاکچین ها هستند که در یک قالب استاندارد ساخته می شوند. هر کدام از بلاکچین ها دارای هدف خاصی هستند. به طور مثال بلاکچین اتریوم این امکان را به کاربران می دهد که توکن های مختلفی را بر بستر آن بسازند. اینگونه از بلاکچین ها بر مبنای برنامه های غیرمتمرکز یا اصل قراردادهای هوشمند عمل می کنند. آن ها دارای کدهای خود اجرا و قابل برنامه ریزی برای پردازش هستند که تراکنش ها را مدیریت می کنند. هر کدام از توکن هایی که بر این بستر ایجاد می شوند یک کالای قابل معامله محسوب می شوند.
توکن های رمزنگاری شده می توانند به منظور حق رای در کمیته مرکزی یا نشان دادن سهام یک شرکت مورد استفاده قرار بگیرند. اما اغلب به منظور جمع آوری سرمایه از طریق فروش جمعی استفاده می شوند. به همین علت است که نوعی دارایی محسوب می شوند.
توجه داشته باشید که تراکنش های مربوط به انواع توکن ارز دیجیتال، بر روی بلاکچین پردازش می شوند. مثلا اگر یک توکن بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شود از استاندارد ERC-20 پیروی می کند و تمام تراکنش ها بر روی شبکه اتریوم پردازش می شوند.

معرفی انواع توکن
انواع توکن چیست و هر کدام از آن ها چه کاربردی دارد؟ هنگامی که از توکن صحبت می کنیم منظور ما صرفا یک نوع نیست. بلکه TOKEN ها در انواع مختلفی عرضه شده اند که در ادامه به معرفی هر کدام می پردازیم:
توکن های قابل تعویض (Fungibility Token)
تمام توکن ها به دو نوع قابل تعویض و غیر قابل تعویض دسته بندی می شوند. توکن های قابل تعویض قابلیت انتقال از یک شخص به شخص دیگر را دارند و می توان آن ها را با سایر توکن ها تعویض کرد. توجه داشته باشید که این ویژگی صرفا برای TOKEN ها تعریف نشده بلکه شما می توانید این خصوصیت را برای ارزهای فیات یا ارزهایی که عملکرد آن ها مانند پول است درنظر بگیرید.
توکنهای غیرقابل تعویض (Non fungible Token)
توکن های غیر قابل تعویض به نام توکن های مثلثی یا NFT معرفی شده اند. همان طور که از نام آن ها پیداست قابل تعویض و تبدیل نیستند. بلکه مهم ترین هدف از خلق آن ها، معامله آثار هنری بود. اما به مرور زمان بازار پررونقی پیدا کردند و این روزها جایگاه ویژه ای در بازی های متاورسی دارند.
توکنهای امنیتی (Security Token)
انواع توکن امنیتی به عنوان سندی برای اثبات مالکیت سهام در ارزهای دیجیتال عمل می کند. در واقع می توان گفت که یک گواهی سهام دیجیتالی است که نشان دهنده مالکیت کاربر در شبکه بلاکچین می باشد.

توکنهای کاربردی (Utility Token)
توکن های کاربردی به عنوان محبوب ترین انواع توکن مثلثی محسوب می شوند که یکی از مشهورترین آن ها Ether ” توکن بومی بلاکچین اتریوم ” است. با استفاده از این توکن کاربردی می توان تمام قراردادهای هوشمند و معاملات موجود در شبکه اتریوم را تامین کرد. همچنین وسیله ای برای پرداخت است.
معمولا توکن های کاربردی به عنوان یک ابزار برای جمع آوری کمک های مالی یک پروژه محسوب می شوند و می توانند به عنوان دارایی افرادی که آن را خریداری کرده اند نیز محسوب می شوند. به عبارتی دیگر هدف کلی توکن های کاربردی افزایش قدرت یک پروژه بلاکچینی است. با افزایش تقاضای پروتکل، شاهد بالاتر رفتن ارزش توکن و پروژه خواهیم بود.
توکنهای حاکمیتی (Governance Token)
این توکن های حاکمیتی بین افراد جامعه پشتیبان یک پروژه توزیع می شوند. آن ها نوعی دارایی هستند که دارندگان آن ها می توانند حق تصمیم گیری و شرکت در رای گیری های مربوط به پروژه را داشته باشند. این تصمیمات شامل افزودن ویژگی های جدید به پروژه، تغییر مدل های توزیع، بازسازی سیستم و …. می باشد.
قیمت توکن
همان طور که قبلا اشاره کردیم قیمت توکن ارز دیجیتال نسبت به انواع کوین، ارزان تر است و مهم ترین دلیل آن هم استفاده از ظرفیت سایر بلاکچین هاست. زیرا آن ها در هنگام راه اندازی سرمایه هنگفتی را صرف نکردند و ساختار ساده تری نسبت به کوین ها دارند. مهم ترین دلیل بالا بودن قیمت کوین، پیچیده بودن ساختار بلاکچین و صرف هزینه زیاد برای مدیریت آن است.

توکن امضای دیجیتال چیست؟
امضای دیجیتال رشته کاراکترها یا کدهایی هستند که توسط الگوریتم های رمزگذاری تولید می شوند. این توکن ها به شکل دیجیتالی از کلیدهای عمومی و خصوصی برای امضا استفاده می کنند. کلیدهای خصوصی و عمومی ابتدا توسط فرد یا نهاد موردنظر ساخته می شوند.
معمولا کلیدهای خصوصی مخفی نگه داشته می شوند و صرفا مالک می تواند به آن ها دسترسی داشته باشد. اما این موضوع در خصوص کلیدهای عمومی صدق نمی کند و همه می توانند راجع به آن ها کسب اطلاعات کرده و از آن ها استفاده کنند.
شخصی که دارنده کلید خصوصی می باشد از آن برای ایجاد یک رمز امضای دیجیتال استفاده می کند. گیرنده ، رمز و اطلاعات مهم بعد از آن را دریافت می کند و سپس امضا را با استفاده از کلید عمومی فرستنده تایید می کند. این فرآیند اجرا می شود تا از عدم تغییر داده های اصلی اطمینان حاصل شود و مطمئن شویم که سند یا مدرک مورد نظر صرفا توسط یک فرستنده مجاز امضا شده است.
توکن امضای دیجیتال در موقعیت های مختلفی از جمله امضای اوراق و قراردادها، تراکنش های آنلاین امن، تایید هویت کاربران و … استفاده می شود.
توکن سوزی چیست؟
شاید تا کنون دیده باشید که قیمت توکن به دلیل توکن سوزی، افزایش پیدا کرده باشد و این سوال در ذهن تان ایجاد شده که منظور از توکن سوزی چیست؟ اگر بخواهیم به زبان ساده این مفهوم را توضیح دهید باید بگوییم که توکن ها به آدرس کیف پولی منتقل می شوند که خارج از شبکه هستند و امکان انتقال مجدد آن ها از طریق آن کیف پول میسر نیست. عمل سوزاندن، توکن ها را از شبکه خارج می کند و تعداد آن ها را کاهش می دهد. این فرآیند در بلندمدت تاثیر مثبتی بر قیمت توکن دارد و می تواند باعث افزایش آن شود. مهم ترین اهداف توکن سوزی شامل موارد زیر است:
نشان دهنده تعهد طولانی مدت توسعه دهندگان: توکن سوزی و افزایش قیمت آن در طول زمان نشان دهنده تعهدات تیم توسعه دهنده است و کاربران را نسبت به آینده توکن امیدوار می کند.
حفط قیمت یا افزایش آن: هنگامی که عرضه یک ارز دیجیتال در برابر تقاضا کاهش یابد قیمت آن افزایش پیدا می کند. توکن سوزی یکی از روش های ضدتورمی است که باعث افزایش تقاضا می شود.
جلوگیری از حملات اسپم: بدون شک تمام ارزهای دیجیتال در معرض تهدیدات سایبری قرار دارند. هدف این حملات مسدود کردن شبکه و جلوگیری از انجام تراکنش هاست. با توکن سوزی میزان تراکنش های کلی شبکه کاهش پیدا می کند و احتمال تهدیدات سایبری کم می شود.

ایردراپ توکن چیست؟
ایردراپ یعنی ارسال رمز ارزهای رایگان از سوی پدیدآورندگان آن به برخی از کاربران ! در اغلب مواقع شرکت ها یا پروژه های تازه تاسیس از این روش تبلیغاتی برای افزایش تعداد کاربران خود استفاده می کنند. ایردراپ یک روش تبلیغاتی محسوب می شود که هر کدام از شرکت ها برای عرضه رایگان توکن، شرایط خاصی را برای کاربران در نظر می گیرند. به این معنا که کاربران باید کارهای خاصی مانند انجام بازی، ری توئیت و … را انجام دهند تا در ازای آن رمز ارز یا توکن رایگان بگیرند. ایردراپ دو نوع است:
بدون اعلان رسمی: در این حالت توسعه دهندگان رمز ارز را به کاربران خود هدیه می کنند و اطلاعاتی از زمان و مقدار آن وجود ندارد.
با اعلان رسمی: شرکت های تازه تاسیس به منظور جذب کاربران ایردراپ را با اطلاع رسانی قبلی انجام می دهند.
انواع مختلف ایردراپ
Standard Airdrop: کاربران برای دریافت توکن ها نیازی به انجام کار خاصی ندارند و مهم ترین هدف از انجام ایردراپ استاندارد،
تشکر از کاربران یا حامیان فعال پروژه است.
Bounty Airdrop: کاربرانی که تمایل به دریافت TOKEN دارند باید فعالیت های ساده ای همچون عضویت در کانال ها،
ری توئیت، کامنت گذاشتن در وب سایت ها و … را به منظور اطلاع رسانی یا تبلیغ انجام دهند.
Exclusive Airdrop: کاربران به منظور دریافت توکن باید از شرایط خاصی برخوردار باشند.
مثلا میزام مشخصی از یک رمز ارز را در کیف پول خود داشته باشند تا در یک صرافی رمز ارز خاص ثبت نام کرده باشند.
هدف از این نوع ایردراپ جذب کاربر است.
Hardfork Airdrop: کاربران ملزم هستند یک رمز ارز خاص را در کیف پول خود نگهداری کنند تا توکن های پروژه ای جدید را تحت عنوان فورک دریافت کنند. هدف از انجام این کار، تاثیرگذاری مثبت بر روی شبکه قبلی است.
مزیت توکن
به عنوان کلام آخر باید اشاره ای مزایای توکن داشته باشیم. فرقی نمی کند که شما کدام یک از انواع توکن را خریداری کرده اید و چه مبلغی بابت قیمت توکن پرداخته اید. بلکه به طور کلی این نوع از دارایی ارز دیجیتال مزایای زیادی نسبت به کوین ها دارد. کارمزد آن ها کمتر است و می توان آن ها را بدون واسطه و به طور مستقیم تبادل کرد. نقدپذیری آن ها به شدت بالاست ( در صورتی که کوین های معتبر و شناخته شده را خریداری کرده باشید ) و می توان از آن ها در تراکنش های بین المللی استفاده کرد.